Σελίδες

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Αφιέρωμα της εφημερίδας Ο ΛΟΓΟΣ στο πρώτο Πανευρωπαϊκό Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης


Αφιέρωμα της εφημερίδας Ο ΛΟΓΟΣ στο πρώτο Πανευρωπαϊκό Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης



Ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου πανευρωπαϊκού
Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης


Στον ευρύτερο χώρο του Δημαρχείου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, ξεκίνησε, πριν λίγες ημέρες, το πρώτο στην Ευρώπη “Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης”, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο με την παρουσία προσωπικοτήτων κύρους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρώτο “Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης” δημιουργήθηκε από το εθνικό Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε συνεργασία με το Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Το Πάρκο Ανακύκλωσης έχει ως στόχο να ενισχύσει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνείδηση των νέων ανθρώπων, καθώς και να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Τα εγκαίνια του «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε τα εγκαίνια του Πάρκου Ανακύκλωσης, δήλωσε «Σας ευχαριστώ που μου δίνεται την ευκαιρία να αναδείξω από την πλευρά της Πολιτείας  αυτή την πρωτοποριακή προσπάθεια. Είναι, μια μεγάλη αρχή και βρίσκομαι εδώ για να τονίσω ότι είναι ανάγκη να βρείτε όσο γίνεται περισσότερους  μιμητές.»

Ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κύριος Νίκος Σαράντης καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, δήλωσε «Είμαστε χαρούμενοι που στο Δήμο μας δημιουργήθηκε ένας μοναδικός «Πολυχώρος Ανακύκλωσης», που συνδυάζει την εκπαίδευση και την ανακύκλωση, με την αναψυχή και το παιχνίδι. Είμαστε σίγουροι ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο, την Περιφέρεια, τους άλλους Δήμους και την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ θα καταφέρουμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη των εθνικών στόχων ανακύκλωσης. Είμαστε βέβαιοι ότι με την έναρξη λειτουργίας του Πάρκου Ανακύκλωσης θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σημείο εκκίνησης των προσπαθειών για την προώθηση της ανακύκλωσης στη χώρα μας. Στο συγκεκριμένο χώρο θα αναπτύξουμε δράσεις ώστε να αποτελέσει έναν υπερτοπικό  πόλο αναφοράς για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την προώθηση της ανακύκλωσης. Για την συμμετοχή όλων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την οικολογική  βιωσιμότητα της κοινωνίας μας ».

Τα επίσημα εγκαίνια χαιρέτισαν ο Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριος Σωκράτης Φάμελλος, ο Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Πρωτοσύγκελος Συμεών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κύπρου, κύριος Νικόλαος Κουγιάλης, η Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, κυρία Charlotte Wrangberg, ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κύριος Christophe Chantepy, ο Εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριος Γεώργιος-Σταύρος Κρεμλής, ο εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής, κύριος Σπύρος Τζόκας, καθώς και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλογικού Συστήματος ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, κύριος Παύλος Ραβάνης, ο οποίος επεσήμανε «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης» έχουμε τοποθετήσει και θα λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας «Πολυκέντρο Ανακύκλωσης», αποτελώντας τη δεύτερη χώρα, σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία που θα λειτουργεί.

Αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι στην Ελλάδα μπορούμε να καινοτομούμε και να πρωτοπορούμε και στα θέματα της ανακύκλωσης. Με το νέο «Πολυκέντρο Ανακύκλωσης», που αποτελεί τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό ανακύκλωσης συσκευασιών, η ανακύκλωση περνά στο νέο στάδιο εξέλιξής της και οι Έλληνες πολίτες πλέον θα ανακυκλώνουν με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο στον κόσμο».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλογικού Συστήματος ‘Ανταποδοτική Ανακύκλωση’ απένειμαν συμβολικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια επίχρυση ελιά, μεταφέροντας παράλληλα ένα ουσιαστικό μήνυμα προς ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και την ευρωπαϊκή κοινότητα, για τη σημασία της ανακύκλωσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης όλων μας.
Στην εκδήλωση των επίσημων εγκαινίων του Πάρκου Ανακύκλωσης, παρευρέθηκαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι 200 μαθητές που έχουν πρωτεύσει στους “Μεγάλους Διαγωνισμούς Ανακύκλωσης”, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της Δράσης των “Μεγάλων Γιορτών Ανακύκλωσης για τους μαθητές” σε Δήμους όλης της χώρας.
Επίσης, παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ Βουλευτής κ. Κώστας Σκρέκας, o εκπρόσωπος της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βουλευτής κ. Γιάννης Μανιάτης, οι Βουλευτές κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, κα Γεωργία Μαρτίνου, κα Άννα Καραμανλή, Δήμαρχοι, τέως Δήμαρχοι και εκπρόσωποι αρχών, θεσμών και φορέων.

Συζήτηση με τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο για την υλοποίηση του έργου.

Ο υπεύθυνος του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού για την υλοποίηση του πρωτοποριακού αυτού Έργου, Αντιδήμαρχος Γιάννης Ελαιοτριβάρης, μας τονίζει ότι το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης καλύπτει έκταση 3 στρεμμάτων και περιλαμβάνει:
(α) το μοναδικό Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συσκευασιών, στο οποίο η διαδικασία της ανακύκλωσης αποκτά άλλη διάσταση. Εφαρμόζει μια μέθοδο ανακύκλωσης που βασίζεται στις καλύτερες παγκοσμίως πρακτικές ανακύκλωσης με χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας.
Πλέον οι συσκευασίες επιστρέφονται από τους πολίτες σε σακούλες που τις αδειάζουν όλες μαζί απευθείας στην ειδική υποδοχή του Πολυκέντρου, ενώ όλες οι διαδικασίες διαλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης γίνονται με αυτόματο τρόπο.


(β) το Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους νέους ανθρώπους, ώστε να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τα σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνονται από τη διαδικασία της ανακύκλωσης.
(γ) το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλωσίμων υλικών.
(δ) το χώρο Περιβαλλοντικών Παιχνιδιών, όπου μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού γίνεται εκπαίδευση για την ανακύκλωση συσκευασιών και των οφελών από την προστασία του περιβάλλοντος.
(ε) το Αμφιθέατρο – αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου γίνονται μουσικά και θεατρικά δρώμενα για την ανακύκλωση και το περιβάλλον.
(στ) το χώρο αναψυχής, όπου κάθονται οι γονείς καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής των μικρών ανακυκλωτών στο Πάρκο.
(ζ) αλλά και έναν πρότυπο βοτανικό κήπο με περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη ελληνικών ενδημικών φυτών, όπου στο καθένα υπάρχει και το ενημερωτικό του ταμπελάκι. Ακόμη και ο χλοοτάπητας θα είναι ένα ελληνικό λιβάδι αφού έχει σπαρθεί με διάφορα αγριολούλουδα όπως το χαμομήλι. Στον κήπο υπάρχει μια μικρή  λίμνη με κυπρίνους και υδρόβια φυτά. Το δάπεδο είναι από σταθεροποιημένο κεραμικό, υδατοδιαπερατό και με πολύ ευχάριστη αίσθηση στο περπάτημα.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Ελαιοτριβάρης, σημειώνει ότι:

«στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού αγκαλιάσαμε την ιδέα του εθνικού Συλλογικού Συστήματος ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ για τη δημιουργία του πρώτου Πανευρωπαϊκού Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης και με την άψογη συνεργασία μας καταφέραμε η ιδέα αυτή να γίνει πραγματικότητα.

Το Έργο άρχισε να μπαίνει σε φάσης υλοποίησης από το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας, που αποδέχθηκε την πρόταση της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.

Στην πορεία συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες, όπως συμβαίνει με κάθε καινοτόμο και πρωτοποριακό Έργο, όμως με τη σκληρή δουλειά και την άψογη συνεργασία, καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε σε χρόνο ρεκόρ.

Είμαστε πράγματι περήφανοι που καταφέραμε να μεταμορφώσουμε παλιά κτίρια της δεκαετίας του 50, σε ένα μοναδικό και σύγχρονο χώρο που κοσμεί τον ευρύτερο χώρο του Δημαρχείου μας αλλά και είναι ένα στολίδι για τη χώρας μας.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που το πρώτο πανευρωπαϊκό Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης δημιουργήθηκε στους Αγίους Αναργύρους.

Αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι στην Ελλάδα μπορούμε να καινοτομούμε και να πρωτοπορούμε και στα θέματα της ανακύκλωσης.
Η περιβαλλοντική συνείδηση στην Ελλάδα βρίσκεται στα στάδια ανάπτυξης της. Υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που ενδιαφέρονται και ασχολούνται ενεργά με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και άλλοι που δεν έχουν ακόμη ευαισθητοποιηθεί, πιθανόν λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.
Την συγκεκριμένη έλλειψη προσπαθούμε να καλύψουμε ως Δήμος σε συνεργασία με τον εθνικό φορέα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ με τη δημιουργία του Πάρκου, όπου έχει δημιουργηθεί ένα πρότυπο Εκπαιδευτικό Κέντρο.
Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού και προσωπικά ο Δήμαρχος Νίκος Σαράντης έχει ένα όραμα για τη δημιουργία ενός «πράσινου» Δήμου που θα εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές με ανταπόδοση για τους δημότες και το περιβάλλον.
Με επίκεντρο το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης θα αναπτύξουμε πολλές καινοτόμες δράσεις, ώστε να είμαστε ο πρώτος Δήμος που πετύχει τον ποσοτικό στόχο για ανακύκλωση 50% έως το 2020.

Η συμμετοχή των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους στις δραστηριότητες του Πάρκου είναι ήδη εξαιρετική.

Μέσα στις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Πάρκου φάνηκε η ανάγκη που υπήρχε στο συγκεκριμένο τομέα, την οποία καλύπτουμε με το μοναδικό αυτό Έργο.

Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό που μαθητές από διάφορους Δήμους της Αττικής, αλλά και τις επαρχίας προγραμματίζουν να επισκεφτούν το Πάρκο και τις μοναδικές εγκαταστάσεις τους.

Με τη σημερινή ευκαιρία, θέλω να σας ανακοινώσω, ότι εντός των επόμενων λίγων ημερών, στο Πάρκο Ανακύκλωσης θα ξεκινήσει ένας Μεγάλος Διαγωνισμός Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους μαθητές όλων των Δήμων της χώρας μας, με μεγάλα έπαθλα για τα πρωτεύοντα σχολικά τμήματα.»

Δυο λόγια για την ανακύκλωση.

Η ανακύκλωση αποτελεί το βασικό πυλώνα στην Κυκλική Οικονομία που αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη χώρα μας ακόμα πληρώνουμε για να θάβουμε τα σκουπίδια, παρόλο που τα υλικά που απορρίπτονται έχουν αξία.
Η βασική αρχή της Κυκλικής Οικονομίας είναι ότι όλα τα υλικά θα πρέπει να επανέρχονται στον οικονομικό κύκλο μετά τη χρησιμοποίησή τους και να μην απορρίπτονται. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να γίνεται η Διαλογή στην Πηγή, των χωριστά συλλεγόμενων υλικών συσκευασίας, ενώ θα πρέπει να προστεθεί και η διαλογή των οργανικών αποβλήτων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αν ανακυκλώσουμε ένα μόνο μεταλλικό κουτί, εξοικονομούμε ενέργεια για να δούμε τηλεόραση για 3 ώρες ή να ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες.
Πέραν όμως του περιβαλλοντικού οφέλους, η ενίσχυση της ανακύκλωσης σημαίνει και ένα σημαντικό οικονομικό όφελος για τους δημότες. Γιατί οι Δήμοι της Αττικής επιβαρύνονται με το κόστος απόθεσης των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής και το κόστος αυτό εκφράζεται στα ανταποδοτικά τέλη που όλοι πληρώνουμε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όσο αυξάνεται η ανακύκλωση τόσο μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Φυλής, άρα και η επιβάρυνση στα ανταποδοτικά τέλη.
Ας σημειωθεί επίσης ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα. Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν εκεί είναι απαραίτητη για να μην εξαντληθούν πριν το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα οι δυνατότητες του. Ενώ ο στόχος που έχει τεθεί από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων είναι το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και η εφαρμογή ενός συνολικά διαφορετικού Συστήματος Διαχείρισης, με  έμφαση στην ανακύκλωση, στη διαλογή στην πηγή, στην επανάχρηση, στην προστασία του περιβάλλοντος.
Επίσκεψη στο Πάρκο Ανακύκλωσης
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης βρίσκεται στο χώρο του Δημαρχείου  Αγίων Αναργύρων – Καματερού (Λ. Δημοκρατίας 61), είναι ανοικτό 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι απολύτως σύμφωνο τόσο με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων» της Ελλάδας, όσο και με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακύκλωση συσκευασιών.