Σελίδες

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Σε έξι μήνες έτοιμο το Master Plan του Πάρκου Τρίτση

Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες μετρήσεις, το Πάρκο Τρίτση (έκτασης 1.198 στρ.)  έχει επισκεψιμότητα που αγγίζει τα μεγέθη του Εθνικού Κήπου, τον οποίον επισκέπτονται είτε ως περαστικοί, είτε για βόλτα, ένα εκατ. άνθρωποι ετησίως.
Συγχρόνως, το Πάρκο Τρίτση αποτελεί το μεγαλύτερο θεσμοθετημένο και εν λειτουργία Μητροπολιτικό Πάρκο της Αττικής, ενώ τα άλλα δυο -θεσμοθετημένα- Μητροπολιτικά Πάρκα (Γουδί και Ελληνικό) είτε λειτουργούν εν μέρει (Γουδί), είτε δεν λειτουργούν ως Μητροπολιτικά Πάρκα (Ελληνικό).
Την ίδια στιγμή, από τότε που δημιουργήθηκε ο νέος Φορέας Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Τρίτση, το Πάρκο είναι το μοναδικό, στου οποίου τη διοίκηση συν-λειτουργούν και συνεργάζονται αγαστά, σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η Επιστημονική Κοινότητα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Οργανώσεις, οι Εθελοντές, η Περιφέρεια Αττικής και τα συναρμόδια υπουργεία.
Τώρα, το Πάρκο Τρίτση διεκδικεί και μια άλλη πρωτιά: Το master plan, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι και το σχέδιο διαχείρισης και λειτουργίας που θα προκύψει από τ
ο master plan, να οδηγήσουν στην πρώτη, πρότυπη λειτουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στη χώρα μας. Στη συνέχεια, φιλοδοξία είναι η πρότυπη λειτουργία αποτελέσει τον «μπούσουλα για να συνταχθούν τα σχέδια διαχείρισης και λειτουργίας και των άλλων Μητροπολιτικών Πάρκων. 

Στην παρθενική συνάντηση του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου με όσους εμπλέκονται στο όραμα «αναγέννησης» του Πάρκου Τρίτση,  μπήκαν οι βάσεις για τη δουλειά που ξεκινά άμεσα και είναι εθελοντική:  Στη συνάντηση αποσαφηνίσθηκε ότι το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο θα αναλάβει, δωρεάν, να συντάξει το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (master plan) του Πάρκου σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, καθηγητές του Εθνικού και Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) όπως η καθηγήτρια Βοτανολογίας  Ειρήνη Βαλλιάνατου, καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών όπως ο καθηγητής Βοτανικής και Οικονολογίας Παναγιώτης Δημόπουλος. Καίρια συμβολή στη σύνταξη του master plan θα έχουν οργανώσεις όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταρειά, οι Φίλοι της Φύσης, οι Φίλοι του Πάρκου Τρίτση, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντές.
Ως χρονικό όριο για τη σύνταξη του  master plan, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έθεσαν το εξάμηνο. Στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης θα γίνει πλήρης αποτύπωση της χωρικής, γεωπονικής, τεχνικής κατάστασης και στη συνέχεια το σχέδιο θα αποτελέσει τον οδηγό για το σχέδιο διαχείρισης και λειτουργίας του Πάρκου.  Θα ελεχθεί η κατάσταση των υλικών και τεχνικών στοιχείων του Πάρκου (δίκτυα, μηχανολογικός εξοπλισμός, περιφράξεις, κατάσταση κτισμάτων κ.α.), το οικοσύστημα των λιμνών, η βιοποικιλότητα (συστοιχίες με αμυγδαλιές, ελιές, δυνατότητα φύτεψης και άλλων φυτών κ.α.). Θα δημιουργηθούν καρτέλες, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια για ό,τι υπάρχει στο Πάρκο (κτίρια, χλωρίδα, πανίδα). Θα ελεχθεί το ιστορικό της κάθε εγκατάστασης και το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί σήμερα. Θα συγκεντρωθούν και αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες μελέτες, καταγραφές, τοπογραφικά, υδρολογικές μελέτες, δίκτυα πυρόσβεσης κ.α..
Το Σχέδιο Γενικής Διάταξης θα «οδηγήσει» στη συνέχεια στο τελικκό σχέδιο διαχείρησης και θα οριστικοποιηθεί τί θα γίνει. Οπως προς τα οικονομικά, επισημάνθηκε ότι ο νέος Φορέας Διαχείρισης, υπό την προεδρία του καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού Χώρου του ΕΜΠ Γιάννη Πολύζου, συνέταξε προϋπολογισμό για τη λειτουργία του Πάρκου που αντιστοιχεί στο 1/5 του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, δηλ. 150.000-200.000 ευρώ ετησίως αντί ενός εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί πριν τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Συγχρόνως, τα 700.000 ευρώ που ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής (και είναι η πρώτη φορά που εγκρίθηκε κονδύλιο από την Περιφέρεια ειδικά για το Πάρκο Τρίτση) διευκρινίσθηκε ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνον για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, την αποκατάσταση των ζημιών και τους μισθούς εργαζομένων. Οπως τονίσθηκε, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ούτε ένα ευρώ για μελέτες. 

Μαρία Δεληθανάση

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ