Ένα εύκολο και νόστιμο φαγητό με καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, αλλά και θράψαλα, που αρέσει σε όλους.
Από τις πιο αγαπημένες συνταγές, των νηστειών και της Σαρακοστής.
Από τις πιο αγαπημένες συνταγές, των νηστειών και της Σαρακοστής.
Καλαμαράκια κοκκινιστά
Υλικά
• 1 κιλό καλαμάρια ή θράψαλα
• 500 γραμ. χυμό ντομάτας
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• ½ ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κρασοπότηρο κρασί
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Υλικά
• 1 κιλό καλαμάρια ή θράψαλα
• 500 γραμ. χυμό ντομάτας
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• ½ ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κρασοπότηρο κρασί
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε και χωρίζουμε το σώμα απ᾿ τα κεφάλια. | |
Ανοίγουμε το σώμα στη μέση κατά μήκος, για να τα καθαρίσουμε και να τα χωρίσουμε σε δυο κομμάτια. Τα κεφάλια και τα πλοκάμια, τα κρατάμε ολόκληρα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. | |
Όταν το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καλαμάρια και τα σοτάρουμε για 8'- 10' ακόμη, μέχρι να πιεί τα υγρά του. Κατόπιν τα σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, βάζουμε το χυμό ντομάτας, το μαϊντανό, τις δάφνες, το αλάτι, το πιπέρι και ένα ποτήρι ζεστό νερό. | |
Σιγοβράζουμε το φαγητό για 30' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και να δέσει η σάλτσα τους (ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό). Το σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές, ή κοφτό μακαρονάκι. |