Σελίδες

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Μοναδική διέξοδος: η μεγάλη νίκη των αγωνιστών και αποτελεσματικών Δημάρχων στις εκλογές του Μαΐου

Πέμπτη, 20 Μάρτιος 2014 09:32

Οι φετινές δημοτικές εκλογές ακολουθούν την πιο δύσκολη τριετία που πέρασε η Αυτοδιοίκηση εδώ και πολλές δεκαετίες. Μέσα σ' αυτά τα χρόνια των Μνημονίων η κρατική χρηματοδότηση των Δήμων (οι ΚΑΠ) μειώθηκε συνολικά κατά 60%. Την ίδια περίοδο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ουσιαστικά πάγωσε, όπως και η χρηματοδότηση των Δήμων για μικρά έργα (η λεγόμενη ΣΑΤΑ). Τα έσοδα των Δήμων από τα ανταποδοτικά τέλη έχουν επίσης μειωθεί, λόγω της αδυναμίας πολλών πολιτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των πολλών ανοίκιαστων επαγγελματικών χώρων.
Οι προσλήψεις προσωπικού είναι απαγορευμένες στους Δήμους μέχρι και το 2015, ενώ εργαζόμενοι βγαίνουν συνεχώς στη σύνταξη. Από τους Δήμους ξεκίνησε το πογκρόμ των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων, με τους σχολικούς φύλακες και τη δημοτική αστυνομία. Δεν υπάρχει τομέας του Δημοσίου που να έχει υποστεί τόσες πολλές περικοπές και θυσίες.
Στην Αυτοδιοίκηση οι Μνημονιακές πολιτικές δεν πέρασαν χωρίς αντίσταση, δόθηκαν και δίνονται συνεχώς μάχες. Από τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων τον Νοέμβριο του 2011 για τις περικοπές που έφερε το ενιαίο μισθολόγιο, περάσαμε στους κοινούς αγώνες Δημάρχων και εργαζόμενων το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και με αποκορύφωμα τις κινητοποιήσεις το καλοκαίρι του 2013.
Οι κινητοποιήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα, οι περικοπές στη χρηματοδότηση των Δήμων που προτάθηκαν από την κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2012 αν δεν είχαν εν μέρει αποσυρθεί, εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης, θα υπήρχε πλήρης αδυναμία να πληρωθούν ακόμη και οι μισθοί των υπαλλήλων. Πολλά σχέδια για μαζικές απολύσεις εργαζόμενων στους Δήμους εξαγγέλθηκαν και αποσύρθηκαν από το φόβο των αντιδράσεων. Κοινωνικές Δομές όπως οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ κλπ συνεχίζουν να υφίστανται χάρη στους διαρκείς αγώνες για τη χρηματοδότηση τους.
Το κόστος των μεγάλων περικοπών στους Δήμους πληρώνουν βέβαια οι δημότες, που βλέπουν την εξυπηρέτηση τους να γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ενώ οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας, που στηρίζονται όλο και περισσότερο στις κοινωνικές δομές των Δήμων, αγωνιούν για τον κίνδυνο διάλυσης των υπηρεσιών μαζί με την Αυτοδιοίκηση κάθε φορά που ανακοινώνονται νέες περικοπές και νέες απολύσεις.
Δεν συμμετείχαν βέβαια όλοι οι Δήμαρχοι, όλες οι Δημοτικές Αρχές με τον ίδιο βαθμό στις κινητοποιήσεις και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Υπήρξαν πολλοί που, είτε ανοιχτά διαφωνούσαν με τις αποφάσεις των Αυτοδιοικητικών Οργάνων υποστηρίζοντας Μνημονιακές πολιτικές ή συμφωνούσαν μόνο στα λόγια και ήταν άφαντοι από κάθε μορφή αγώνα, είτε κουράστηκαν γρήγορα και αποδέχθηκαν ως μοιραία την εφαρμογή των εξοντωτικών για την Αυτοδιοίκηση πολιτικών της κυβέρνησης.
Στον αντίποδα υπήρξαν Δήμαρχοι που αγωνίστηκαν μέχρι το τέλος. Συμμετείχαν σε όλες τις συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις και δεν δίστασαν να εκφράσουν θαρραλέα την αντίθεση τους στον οικονομικό και θεσμικό στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης. Τιμώντας την υποχρέωση και την ευθύνη που είχαν αναλάβει απέναντι στους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν.
Ο Δήμαρχος Νίκος Σαράντης και η Διοίκηση του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού πρωτοστατούσαν στις κινητοποιήσεις. Δεν υπήρξε σε ολόκληρη τη δημαρχιακή θητεία 2011-2014 Δήμος και Δήμαρχος που να είχε πιο αγωνιστική στάση, στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Ενώ και στο Δήμο μας αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν σε καμιά κινητοποίηση διαμαρτυρίας, περιοριζόμενα να βγάζουν λόγους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι εισηγήσεις του Νίκου Σαράντη ως Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής ήταν πάντα το σημείο αναφοράς και εκκίνησης όλων των Δήμων για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών. Η πιο μεγάλη επιτυχία μάλιστα ήταν ότι οι αποφάσεις της ΠΕΔΑ έβγαιναν με μεγάλες πλειοψηφίες ή με ομοφωνία, δείχνοντας ότι μπορεί να υπάρξει μια κοινωνική πλειοψηφία αντίστασης στην εξοντωτική λιτότητα, ανεξάρτητα από κομματικές περιχαρακώσεις.
Την ίδια στιγμή στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού όλες οι λειτουργίες και δραστηριότητες υλοποιούνται με επιτυχία. Η καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών διατηρείται σε ποιοτικά επίπεδα. Οι συντηρήσεις υποδομών και σχολείων, η καθαριότητα της πόλης εκτελούνται με αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα από τους εργαζόμενους του δήμου, οι οποίοι αγόγγυστα συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις τόσο αυξημένες απαιτήσεις και λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Μεγάλα έργα ολοκληρώθηκαν όπως η υπογειοποίηση του Προαστιακού και οι αναπλάσεις στην υπερκείμενη έκταση, η παραχώρηση στο Δήμο 57 στρεμμάτων του ΕΘΙΑΓΕ και η εγκατάσταση στο χώρο του νέου Δημαρχείου και νέος παιδικός σταθμός στην Ανάκασα. Προχωρούν ταχύτατα η διευθέτηση της Εσχατιάς και το νέο υπερσύχρονο κλειστό γήπεδο. Έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ πολλά έργα με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των δημοτικών κοινοτήτων Αγίων Αναργύρων και κύρια του Καματερού όπως το νέο κτήριο πολλαπλών χρήσεων, το νέο κτήριο για πολιτιστικές εκδηλώσεις, νέα κτήρια παιδικών σταθμών, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, γενικότερα αναπλάσεις και φυσικά διευθέτηση των ρεμάτων με παράλληλη κατασκευή δικτύου όμβριων υδάτων κτλ.
Μπροστά στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, η επανεκλογή με όσο μεγαλύτερο ποσοστό των Δημάρχων που αντιστάθηκαν στις πολιτικές διάλυσης της Αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις προσδοκίες και ανάγκες των κατοίκων, θα αποτελέσει την πιο σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.
Το μέτωπο αντίστασης και ανατροπής που χρειάζεται η πατρίδα μας, καλλιεργείται πρώτα και κύρια στην κοινωνία και ριζώνει τόσο σταθερότερα όσο μεγαλύτερη είναι η στήριξη που δίνουν οι πολίτες στις αγωνιστικές πολιτικές.
Γιάννης Ελαιοτριβάρης
Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού